"Tuleeko sun salilla helposti liikaa lihasta?"
Joo. Ei kissaa ehdi sanoa, kun jo hauis pullottaa niin, ettei puseroon mahdu.
Otsikon kysymys kuulostaa omaan korvaan hassulta, mutta toden totta, kysymys on minulle joskus ihan vakavissaan esitetty. Kieltämättä esitetty lause kertoo kysyjän vihkiytymättömyydestä lihasvoimaharjoitteluun, mutta mitä muuta?
Minkä verran lihasta on liikaa lihasta?
Mikä sitten on liikaa lihasta? Etenkin tytöillä ja naisilla on monesti käsitys, että lihaksikas vartalo saa näyttämään miehekkäältä, tosin jotkut miehetkin sortuvat ajattelemaan näin - lähinnä kuitenkin naisista. Ajatusmaailma on viime vuosina onneksi järkeistynyt, eikä hoikkuutta ihannoida aivan entisaikojen tapaan. Terveestä, hyvinvoivasta kehosta sen sijaan on tullut trendikästä.
Itse mietin lihasmassan määrää enemmän toiminnallisuuden kannalta. Onko silloin liikaa lihasta kun jaksaa hakata puita, työntää kottikärryjä, kaivaa maasta ison kivenmurikan, vipata multasäkit auton perään, kantaa kauppakasseja, siirtää huonekaluja, nostaa kaupassa leluhyllyllä hysteerisesti kirkuvan lapsen syliin ja kantaa hänet rimpuilevana autoon?
Ainakin edellä mainittuihin, arkipäivässä kokemiimme asioihin tarvitaan lihasvoimaa ja -kestävyyttä. Arjessa hyödyllisen suorituskyvyn lisäksi vahva keho auttaa meitä selviytymään yhdestä elämän isoimmasta haasteesta, vanhenemisesta, hiukan keskimääräistä paremmin. Elämän aikana hankittu lihasmassa tukee tasapainoa ja pitää meidät liikuntakykyisinä, suojaa kaatumisen aiheuttamilta vammoilta ja antaa ryhtiä väistämättä haurastuvalle luustollemme. Ikääntymistä emme voi estää, mutta sen vaikutuksia voimme lieventää pitämällä lihaksistostamme huolta.
Älä koskaan annan kenenkään muun määritellä, mikä määrä lihasta on riittävästi tai liikaa.