Unettomuudesta kärsivien kannattaa liikkua!
Suomessa aikuisista noin kolmasosa kärsii joko ajoittaisesta ja joka kymmenes pitkäaikaisesta unettomuudesta. Naisilla univaikeudet ovat yleisempiä kuin miehillä, ja iän myötä unihäiriöt yleistyvät. Myös krooniset sairaudet aiheuttavat unettomuutta.
Pitkään kestävät unihäiriöt ovat yhteydessä useisiin kansansairauksiimme, kuten kakkostyypin diabetekseen ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin. Palautuminen fyysisistä suorituksista hidastuu huonon unen myötä, ja unihäiriöihin liittyy myös oppimis- ja keskittymisvaikeuksia.
Unettomuutta hoidetaan ensisijaisesti lääkkeillä, mutta sen vaihtoehdoksi tai sitä täydentäväksi hoitomuodoksi sopii myös kohtuukuormitteinen fyysinen harjoittelu. Kohtalaisella intensiteetillä suoritetun fyysisen harjoittelun on todettu lyhentävän nukahtamisaikaa, parantavan unen laatua ja lisäävän syvän unen määrää. Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että liikunta vähentää hieman unettomuuden vaikeusastetta ja lievittää unettomuudesta kärsivien henkilöiden oireita.
Etenkin iäkkäillä henkilöillä ja neurologisia sairauksia sairastavilla on fyysisen harjoittelun todettu vähentävän unilääkkeiden käyttöä ja parantavan elämänlaatua. Lääkearsenaalin pienentämisen lisäksi liikunta on hoitomuotona halpa, tai jopa ilmainen, ja sitä on helposti jokaisen saatavilla. Liikunnan harjoittamisen suhteen kannattaa olla sitkeä, sillä sen terapeuttiset vaikutukset saattavat näkyä vasta parin kolmen kuukauden kuluttua aloittamisesta, etenkin iäkkäillä henkilöillä.
Lähde: Fysioterapia-lehti 6/2022