Kuntosaliohjelma juuri sinulle
Kuntosaliohjelmia voidaan laatia ihan jokaisen yksilöllisen tarpeen mukaan. Tyypillisintä on jaotella kuntosaliharjoittelu erillisiin treeneihin sen mukaan, montako kertaa viikossa on tarkoitus harjoitella. Yksinkertaisimmillaan aloittelija pääsee kuntosaliharjoitteluun kiinni yksijakoisella ohjelmalla, jolloin yhdellä treeniohjelmalla käydään koko vartalon isoimmat lihasryhmät läpi. Treeni on sillä tehty, ja lopun viikkoa voikin keskittyä muihin harrastuksiin. Kuntosalilla voi siis hyvin käydä vaikka vain kerran viikossa.
Mitä useammin saliharjoitteluun on viikkotasolla mahdollisuus, sen pienempiin osiin vartalon lihaksisto kannattaa ohjelmoinnissa jakaa. Kaksijakoisessa ohjelmassa lihaksisto jaotellaan tyypillisesti ylä- ja alavartalon kesken. Tiistaina treenataan jalat ja torstaina kädet, esimerkiksi näin. Kuntosaliharjoittelun vihkiytyneimmät harrastajat jaottelevat ohjelmiaan jopa 5-6 -jakoisiksi, jolloin jokainen lihasryhmä saa sen verran eristettyä treeniä, että palautuminen onnistuu seuraavaan harjoitukseen, vaikka harjoituspäiviä olisi viikossa runsaasti ja lepopäiviä vain yksi tai kaksi.
Lihasvoiman hankkiminen ja sen ylläpitäminen on erityisen tärkeää ikääntyville. Mitä enemmän ehdit kerryttää lihasmassaa ja -voimaa, sen enemmän sinulla on reserviä siitä luopua, kun ikä väkisinkin laittaa kapuloita rattaisiin ja surkastuttaa elimistöämme. Lihasvoimaa ei siis voi koskaan olla liikaa! Huolehdi siis siitä, että aerobisen liikunnan (kävely, pyöräily, juoksu, hiihto) lisäksi kerrytät lihasvoimaa joko salilla tai kotivoimistelussa. Jos et tiedä mistä aloittaa, autamme mielellämme alkuun.
Kuntosaliharjoittelua ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa, mutta aina on liian aikaista lopettaa.